Skip to content

Doneren:

NL77ABNA0113116209 t.n.v. Stichting TASNU

 

Missie Gulu 2022

Onze doelen voor deze missie:

 • Voortzetting training praktische vaardigheden anesthesie voor Clinical Officers Anesthesia
 • Ruimte realiseren voor Skillslab binnen GRRH
 • Mogelijkheid voor participatie van maintenance onderzoeken
 • Netwerk binnen GRRH, college en University uitbouwen
 • Aanbieden trainingen “on the spot” ICU nurses en specialisten

Ter info: het College of Health Sciences en Gulu Referal Regional Hospital liggen in Gulu centrum naast elkaar. De lessen verzorgen wij in een lesgebouw van een ander ziekenhuis, het missie ziekenhuis St Mary’s Lacor Hospital, 5 km buiten Gulu. Beide ziekenhuizen werken samen voor de scholing van Clinical Officers Anesthesia. De praktijklessen worden op de OK van Lacor gegeven.

Onze vaste chauffeur Samuel

20220401_080051

Vanaf Kajjansi naar Gulu met MAF

20220325_091024

Onze taxi naar Lacor, elke morgen om 8.00 en rond 17.30 terug

20220401_080038

Gulu, een stad in ontwikkeling

20220406_100634

Verslag missie Gulu  2022

Na een verplicht jaar rust wegens de coronapandemie konden we 23 maart van dit jaar weer naar Uganda reizen. Uiteraard een spannend avontuur. Is onze PCR test negatief en hoe treffen we ons project in Gulu aan.

We hebben in 2021 wel veel Zoom-contact gehad met Jacinta, de studieleider van de opleiding Clinical Officer Anesthesia aan het College of Health Sciences en 2 oud studenten, Mike en Charles, die volgens ons potentie hebben om volgend jaar in te stromen in het “Teach the teacher”project. Verder hebben we veel tijd gestoken in het opzetten van onze stichting (TASNU), ontwikkelen van een website en een plan gemaakt om via crowdfunding geld in te zamelen. Al met al een nuttige tijd.

Ter voorbereiding op onze reis hebben we met Jacinta en Mike een plan van aanpak gemaakt voor ons bezoek aan Gulu. De zoomgesprekken verliepen goed ondanks de soms slechte internetverbinding in Uganda. We hebben goede afspraken kunnen maken en samen hebben we een plan gemaakt voor ons bezoek.

In eerste instantie zouden we met 4 personen, Joep Dille, Harry Naber, Marc Companjen en Frank Haklander, naar Gulu reizen. Helaas heeft de nasleep van de coronapandemie dat verhinderd, Joep was niet helemaal hersteld en Harry had andere verplichtingen en zou later aansluiten. Dus uiteindelijk zijn Marc en Frank 23 maart vertrokken naar Uganda.

23 mrt.: 10.30 (Dutch time) vertrek naar Entebbe. Comfortabele reis met soepele transfer naar Hotel. Sober comfort.

24 mrt.: 16.30 (Local time) Transfer naar Kajjansi. Overnachting in Mak Queen om vroege vlucht volgende ochtend naar Gulu mogelijk te maken.

25 mrt.: 08.00 Vertrek vanaf Kajjansi (ligt onder Kampala) met MAF (Mission Aviation Fellowship). Prima vlucht, mooi weer 09.15 aankomst Gulu. Om 10.00 ingecheckt bij het Guesthouse en meteen daarna om 10.30 de meeting met Jacinta Amito (hfd. Opl. Anesthesie college GRRH). Heel fijn weerzien.

Voor ons vertrek uit Nederland hadden we al 4 afspraken gepland. Dus meteen na aankomst in Gulu naar Jacinta om onze plannen door te nemen, hoeveel studenten kunnen we verwachten en hoe ziet ons schema eruit. ’s Middags zijn we naar de nieuwbouw van het GRRH gegaan, In het nieuwe OK-complex (opgeleverd in 2021)  en hebben we een gesprek gehad met Francis de enige senior Clinical Officer Anesthesia. Hij heeft ons rondgeleid op het nieuwe OK-complex, indrukwekkend, Zeer grote stap voorwaarts, opent nieuwe perspectieven.

Hieronder de foto’s van het nieuwe OK complex, de IC en de verloskunde afdeling. Helemaal onderaan deze pagina een video-impressie.

Het nieuwe OK complex

20220325_152457

De nieuwe afdeling verloskunde, 70 bedden

20220403_134638

De nieuwe IC, nog niet in gebruik helaas

20220405_154717

26 mrt.: Met Robinson van VSO gesproken. Een zinvol gesprek waarin we afgesproken hebben contact te houden met elkaar en voor zover mogelijk in de toekomst de samenwerking te zoeken. Gedacht wordt hierbij aan :

 • Transport voor de toekomst
 • Als nodig opslag voor materialen
 • Toekomst VSO en Tasnu

Daarna hebben we tijdens het diner met Dr Baifa, gynaecoloog van het GRRH, een gesprek gehad over een toekomstige samenwerking. Het werd al snel duidelijk dat er door de specialisten in het GRRH veel behoefte was aan IC scholing. Voor ons een signaal om een plan te maken waarbij Dr Baifa in contact zou komen met Harry. Ook die dag weer zinvol afgesloten. Dr. Baifa geeft aan een gesprek te hebben op woensdag 30 mrt. met Dr. James Elima, Nora Nakato en Nicholas Engwen (VSO). Het idee voor een locatie voor ons Skillslab neemt ze zeker mee in het gesprek.

27 mrt.: Zondag een echte rustdag waarbij we ons voorbereid hebben op de ontmoeting met de studenten en ons plan van aanpak nog een keer hebben doorgenomen. Einde van de middag een Zoom overleg met Joep die ons op afstand coachte en een klankbord voor ons was.

28 mrt./1apr.: Maandag tot en met vrijdag verschillende presentaties gegeven en skills geoefend, zie lesschema.

Fijn weerzien met de oude studenten van het jaar 2020 welke nu door corona pas hun examens konden afronden. Ontvangst en eerste indruk van de nieuwe 1ste jaars, diverse groep bestaande uit oud theater nurses, midwifes en registered nurses en de 2de jaars, gestart in 2021. Zeer prettige groep studenten en zeer gemotiveerd. In de ochtend worden de lessen van de 1ste jaars verzorgd en de middag is gereserveerd voor de 2de jaars. (Zijn in de ochtend werkzaam op de OK).

Zaterdag op adem komen en aan het eind van de middag weer Zoom overleg gehad met Joep.

IMG-20220331-WA0015
20220401_121439
20220330_102019
20220404_152529
20220404_151002
IMG-20220331-WA0017

Zondagmiddag heeft Harry zich aangesloten bij ons en samen hebben we een plan gemaakt voor de laatste 2 dagen. ’s Middags zijn we naar het nieuwe moeder en kindcentrum (Maternity) geweest en hebben ons door de dienstdoende gynaecoloog (Dr Steven Beguma) laten rondleiden. Evenals de OK een indrukwekkend geheel.

Maandag is Harry naar de IC gegaan en heeft daar scholing gegeven aan de aanwezige Clinical Officers. Ook ’s middags heeft Harry presentaties gegeven aan de tweede jaars studenten. Hierdoor hadden Marc en Frank de handen vrij en hebben ze gehoor gegeven aan een verzoek van de opleiding Theatre-nurses om hun leerlingen kennis te laten maken met de BLS cursus.

Enthousiast zijn we daar op in gegaan. We hadden ons niet gerealiseerd dat het om 43 studenten ging. Was even aanpoten maar ook dat hebben we succesvol afgesloten en hebben daarbij de basis gelegd om in de toekomst dit mee te nemen in ons programma.

Dinsdag hebben Marc en Frank de laatste presentaties gegeven en zijn ’s middags met Jacinta naar het GRRH geweest voor vervolgafspraken. Daarna een gesprek met de directeur van het College of Health Sciences. Zij was erg enthousiast over ons plan om een skillslab te gaan inrichten. Meteen werden we meegenomen naar een lokaal dat beschikbaar werd gesteld voor ons skillslab. Heel bijzonder.

Het College of Health Sciences geeft dus aan dat zij graag het Skillslab op het terrein van de college, de campus willen hebben(naast de GRRH) en bereid zijn daar ook andere studenten (Maternity nurses, medical officers G.P, midwifes) de mogelijkheid voor training te geven.

Harry had intussen ook niet stil gezeten en is na een korte presentatie op de IC samen met Dr Baifa naar GRRH gereden om daar verder te praten over de scholing van IC-personeel en specialisten en over het opzetten van een skillslab.

Er is een gesprek geweest tussen Harry, Dr Baifa en de directeur van het GRRH. Deze laatste heeft Dr Baifa mandaat gegeven om verder de invulling met ons te bespreken. (Het betreft hier dus het opzetten van een Skillslab op het terrein van het GRRH)

Harry is daarna weer naar Lacor gereden om daar verder de lessen te verzorgen voor de tweede jaarsstudenten en de IC verpleegkundigen.

20220401_112308
20220401_123333
20220405_085659
20220401_113802

Dit is een korte samenvatting van onze missie in Gulu, Uganda.

Een meer uitgebreide versie zal volgen.

Nu terugkijkend hebben we een erg zinvolle missie gehad die voldoende basis geeft om verder te gaan met dit project en vol in te zetten op het werven van financiële middelen om een skillslab te kunnen realiseren voor volgend jaar (2023).

Aandachtspunten voor 2023:

 • Locatie skillslab bepalen
 • Financiën genereren
 • Uitbreiden van skillstrainingen
 • Medische techniek inventarisatie laten maken
 • Zoom trainingen verzorgen voor Clinical Officers en specialisten op de IC
 • Instructiefilms maken voor skillstraining

De nieuwe OK afdeling

De nieuwe afdeling verloskunde