Skip to content

Doneren:

NL77ABNA0113116209 t.n.v. Stichting TASNU

Missie 2025

IMG-20240506-WA0001

De voorbereidingen voor de missie van 2025 zijn in volle gang.

Ook dit jaar, 2024 zijn we weer op tijd begonnen met de voorbereidingen voor de missie die in maart 2025 zal gaan plaatsvinden.  Het team is op bijna dezelfde manier samengesteld als die van de afgelopen missie. 

We hebben de keuze gemaakt om deze missie niet een collega van de medische techniek mee te nemen. Paul heeft aangegeven dat er niet voldoende werk is om elk jaar een medisch techneut mee te nemen. Wel houden we de vinger aan de pols als we in Gulu zijn of er behoefte is aan ondersteuning ter plaatse. Tot dan zullen proberen zo veel mogelijk de contacten via internet te onderhouden.

Een andere wijziging is dat Margriet dit jaar niet mee zal gaan naar Gulu. Erg jammer maar zeker begrijpelijk dat zij die keuze heeft gemaakt. Zij was samen met Jan een enorme toevoeging aan de missie. Het heeft daarom ook best wat voeten in de aarde gehad om een passende vervanger te vinden voor Margriet. Gelukkig hebben we die gevonden, Anita Kappert zal ons team versterken en neemt heel veel kennis en ervaring mee en is een mooie aanvulling in het team.

Het team van 2025

Naast Marc Companjen, Joep Dille, Jan van den Dijk, Gertjan Zwart en Frank Haklander wordt het team van 2024 aangevuld met Anita Kappert, een IC verpleegkundige met uitgebreide trainingsvaardigheden. Verder zullen Harry Naber en Adriaan Mostert komen tijdens de missie enkele dagen ondersteuning bieden.

Anita Kappert

a39nb7ui

Mijn naam is Anita Kappert en ik woon samen met mijn gezin in Raalte.

Ik werk op de intensive care afdeling van Isala als IC/CC verpleegkundige en Circulation Practitioner.

Naast mijn werk op de IC geef ik trainingen ALS en PALS aan mijn collega’s op de CCU en IC en ben ik docent aan de Isala academie en het Netwerk Acute Zorg Zwolle.

Ik geloof dat training en onderwijs een essentieel onderdeel is van het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De missie van TASNU sluit hier goed bij aan, en (mede) daarom hoefde ik niet lang na te denken over de vraag om mee te gaan naar Oeganda.

Mijn doel is om ervoor te zorgen dat onze kennis niet alleen wordt gedeeld, maar ook praktisch uitvoerbaar is in Oeganda. Ik kijk uit om samen de uitdagingen te verkennen die we tegenkomen en onze kennis op een effectieve manier over te brengen

Zoomtraining eind 2024

Het is ook in de loop van dit jaar niet gelukt om een goede zoomsessie te verzorgen voor de anesthesiemedewerkers. Slechte verbinding, lastig te plannen en uiteraard communicatie waren daarvan mede de oorzaak. Daarentegen is het wel gelukt om met de SEH verpleegkundigen een eerste zoomtraining te verzorgen. Deze zoomtraining is enthousiast ontvangen en zal zeker een vervolg krijgen.

Eén van de doelen voor de komende missie is dan ook om samen met de lokale verantwoordelijken te kijken naar de mogelijkheden die er zijn en wat er nodig is om een betere verbinding te krijgen tijdens de online trainingen. 

Plannen voor 2025

In 2025 willen we de focus leggen op het structureren van de trainingen van de anesthesiemedewerkers, dat zal dan in overleg zijn met Jacinta. Een wens is om de praktijktrainingen een vaste plaats te geven in het curriculum van de opleiding. dat zal niet zomaar lukken omdat het curriculum wordt aangeleverd door het ministerie van Gezondheid in Uganda. Wij zullen proberen in te zetten op een plusmodule met het idee dat de opleiding daarmee een extra kwaliteit aanbiedt.

Vanuit het Isala ziekenhuis wordt meegedacht over het ontwikkelen van E-learnings. Er is al een engelstalige versie beschikbaar voor de E-learning ABCDE. Deze willen  we samen met de docenten ter plaatse bespreken en fine-tunen waar dat nodig is. Als dat een vorm is die inpasbaar is in de opleiding voor anesthesiemedewerker dan kunnen we verder gaan met het ontwikkelen van nieuwe E-learnings. Uiteraard is de locale studieleiding in de lead.

Het uiteindelijke doel is dat de scholingen door lokale docenten kunnen worden verzorgd al dan niet met ondersteuning van een E-learning. Daarom willen we met de leiding van het College en met Jacinta in gesprek om docenten beschikbaar te hebben tijdens ons verblijf. We kunnen die dan intensief trainen. Dat zal voor de anesthesie-opleiding pas in 2026 lukken maar voor het College kunnen Marc en Frank deze “train de trainer” sessies voorbereiden en uitvoeren.

De laatste voorbereidingen

Tijdens de eerste weken van 2025 is er veel gebeurt in de planning van de missie in Maart. De bus waarmee we van Entebbe naar Gulu vervoerd zouden worden was in onderhoud en zou waarschijnlijk afgekeurd worden. Hierdoor moesten we met een andere partij van het ziekenhuis in gesprek. omdat we low budget willen werken zijn de kosten voor transport met de ziekenhuis bus slechts een fractie van de prijs in vergelijking met de kosten voor een taxibus. Het laatste nieuws is dat het gaat lukken via het ziekenhuis vervoer te regelen. De details horen we nog.

Verder is er veel zoomoverleg geweest, met name Jan heeft veel contact gehad met Joyce, SEH arts, over de ondersteuning en invulling van de trainingen. Frank en Marc hebben veel contact gehad met Henry, onze contactpersoon voor de opleiding anesthesiemedewerkers. Door de betere internetverbinding is het steeds gemakkelijker om afspraken te maken en de missie met de lokale partijen te finetunen. Ten slotte hebben we ook veel gesproken met Aron, de contactpersoon van het College of Health Sciences. Hij zorgt ervoor dat er gesprekken met de directie worden gepland en organiseert tijdens ons verblijf de lesgroepen voor de BLS trainingen. Dit jaar willen Marc en Frank de focus leggen op het trainen van de Medical Officers omdat dit de groep is die na de opleiding direct aan de slag gaat in de ziekenhuizen of de medische buitenposten.

Dankzij “Wereldbreed” hebben we een gift ontvangen die wij gaan inzetten om een beamer en laptop aan te schaffen, verder willen we noodkoffers aanbieden voor de SEH en de verloskundige afdeling. Deze tassen worden in overleg met de lokale gebruikers ingericht. Wij zijn erg blij dat we dit allemaal kunnen doen dankzij de Isala collega’s die elke maand een bijdrage leveren aan het fonds van “Wereldbreed”.

Wij zijn erg blij dat naast Harry Naber ook Adriaan Mostert een week langskomt om extra ondersteuning te bieden. Beide specialisten hebben aan de wieg gestaan van de missies naar Gulu. Adriaan was in 2017 al in Gulu en daar is de basis gelegd. Hoewel het doel destijds was om met een orthopedisch team te ondersteunen op de operatiekamer en kennis over te dragen is het uitgelopen op een trainingsmissie voor anesthesiemedewerkers. Voor hem zal het daarom extra bijzonder zijn om na al die jaren weer eens terug te komen in Gulu, een stad die de laatste jaren enorm ontwikkeld is.

Verdere planning